Radiatoren
Radiatoren zijn de meest populaire manier om uw huis te verwarmen. Het is echter moeilijk te bepalen hoeveel radiatoren u nodig heeft. Onze vakmensen helpen u graag met deze keuze en geven u tips voor een energiezuinige en warme woning.

Natuurlijk staan wij ook voor u klaar om deze radiatoren te plaatsen. Niet alleen kunnen we de bestaande radiatoren vervangen, ook verleggen we het leidingwerk als dat nodig is bij de plaatsing van een nieuw exemplaar.

De meest moderne cv-ketels branden het efficiënst op een lage, constante temperatuur. Deze manier van verwarmen vereisen speciale laag-temperatuur radiatoren. Voor advies en de plaatsing van deze radiatoren kunt u natuurlijk bij ons terecht.

Keuze van de radiator
Radiatoren zijn er verschiilende soorten en maten. De keuze die daarbij gemaakt wordt is meestal afhankelijk van de plaats waar u de radiator wilt plaatsen. De beste plek om een radiator te plaatsen is onder het raam. Niet alleen omdat het raam kou afgeeft, maar ook omdat u op die plek toch al niets tegen de muur aan kunt zetten.

Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren. Dus als de ruimte tussen de vloer en de vensterbank 60 cm bedraagt, dan kiest u voor een radiator van 40 cm hoogte.
Als u de hoogte van de radiator heeft bepaald dan kijkt u wat een mooie lengte is. Het komt vaak het mooist uit als de radiator ongeveer net zo lang is als het raam waar hij onder komt te hangen.

Vermogen
Radiatoren hebben een bepaald vermogen nodig om een ruimte op te warmen. Om dit vermogen snel te berekenen is een simpele vuistregel bedacht:

Benodigde vermogen = Inhoud (m³) x 75 watt

Hierbij is de inhoud de inhoud van uw ruimte (lengte x breedte x hoogte). 75 watt is nodig om een ruimte tot 20 graden Celsius op te warmen.
Als u de ruimte wilt opwarmen tot 22 graden gebruikt u 85 watt en voor 18 graden 65 watt.

Soorten radiatoren
Er zijn verschillende soorten radiatoren in de markt. Hieronder vindt u de meest bekende soorten.

 1. De paneelradiatoren
  Paneelradiatoren zijn de meest voorkomende radiatoren. Zij worden meestal bevestigd aan de muur.
  Paneelradiatoren hebben een vlakke voorkant, wat hen ideaal maakt om onopvallend op te hangen.

 2. Ledenradiatoren
  Ledenradiatoren waren de eerste radiatoren die gemaakt werden. Zij bestaan uit meerdere segmenten die 'leden' worden genoemd.

 3. Verticale radiatoren
  Deze radiatoren hebben een lange, smalle vorm en worden gebruikt als er geen plaats is voor een paneel- of ledenradiator.
  Door de korte breedte kunnen deze radiatoren perfect in een hoekje worden geplaatst zonder verlies van warmtecapaciteit.

 4. Raamradiatoren.
  Soms is er helemaal geen plaats voor zo'n grote radiator. Daarvoor heeft men raamradiatoren ontworpen.
  Deze radiatoren zijn maximaal 20 cm hoog. Ze kunnen aan de muur of op de grond geplaatst worden.